ONCATEGORIZED,  SPORT

MIJN IDENTITEIT?!

Hey lieve mensen. Twee maanden geleden ben ik begonnen met het schrijven van dit artikeltje over mijn situatie als (voormalige) topsporter. Ga even achterover zitten, neem een kopje koffie met een stukje chocola en lees dit artikeltje. Veel leesplezier! 🙂
**Hey lovely people. Two months ago I started to write about my situation as (former) sporter. It’s written in Dutch so no English today! Sorry about that 😉 IMG_6093Daar sta ik dan met mijn rugzak vol bagage. Bestemming onbekend. Ik kan om 11.20h naar Tokyo vliegen, maar daar ken ik de taal, het eten en de mensen niet. Om 13.00h gaat er een vliegtuig naar Spanje. Zal ik die nemen? Daar ben ik namelijk vorig jaar al geweest en weet ik de weg. Of zal ik gewoon hier blijven. In mijn vertrouwde wereldje, de lokale bakker om de hoek, een kopje koffie bij de buurvrouw en de supermarkt naast de deur. Herkenbaar?

Ik ben Tess von Piekartz, 26 jaar oud en ik ben sinds dit jaar gestopt met professioneel volleybal. Ik heb mijn rugzak vol en ben ready om een andere bestemming te kiezen. Mijn uitdaging… Waar naar toe?IMG_2630Vanaf mijn 3e levensjaar zat ik al bij mijn moeder op de bank volleybal te kijken. Mijn moeder aan het volleyballen en mij kon je uren op de bank laten zitten zonder vervelend te worden. Het volleybal spelletje vond ik toen al fantastisch. Sinds mijn 5e mocht ik zelf het volleybal ontdekken. Ik werd al snel ‘gescout’ en ging hogerop. Voor Jeugd en Jong Oranje kwam ik al snel in aanraking. Na twee jaar in de Eredivisie in Nederland te hebben gespeeld, mocht ik me verder ontwikkelen in het buitenland. Vijf super mooie jaren in Duitsland gespeeld. De laatste twee jaren mocht ik het spel leiden in Zwitserland.

En dan komt er een moment in je leven en stel jezelf de vraag: Wil ik dit nog wel? Topsport? Zoveel trainen? Zoveel dingen opgeven? Er komen wel 100 vragen in me op met ‘waarom?’ Maar ik kan op heel veel vragen ook een antwoord geven. Je krijgt namelijk als topsporter ook heel veel terug.

Maar ik heb dus begin dit jaar besloten te stoppen met topsport. Moeilijk? JA… Ik noemde mezelf een topsporter en atleet. Mijn game plan was sport: mijn identiteit, mijn carrière, mijn netwerk. In het kort. Ik at, ik sliep, ik trainde en dat herhaalde zich elke dag. Volleybal was mijn leven. En nu?Processed with VSCO with p4 presetIk kom nu in een onbekende wereld. Weet ik wie ik ben? Wat is mijn identiteit? Waar is mijn schema? Wat is mijn ritme? Met welk doel sta ik op? Heb ik een doel? Ben ik een atleet? Wil ik sporten? Al deze vragen razen door me hoofd. En dat is nog maar het begin.

Ongeacht de echte boodschap, heb ik twee plannen gemaakt. Dit om mezelf rust te geven. Sport of carrière. Ik geef mezelf tot eind dit jaar om te beslissen en te voelen waar ik aan toe ben. Mis ik de topsport, het spelletje? Dan wil ik er vol voor gaan! Mis ik het niet? Dan kies ik voor mijn carrière als niet topsporter.Processed with VSCO with j2 presetNu heb ik geprobeerd te evalueren waarom wij, atleten, zo’n moeilijke tijd hebben wanneer we stoppen met topsport. Op internet vindt je honderden artikelen over ‘het leven na de topsport’. Maar zoveel van de vaardigheden die wij geleerd hebben tijdens onze carrière als atleet, zijn overdraagbaar naar de ‘echte’ wereld. Atleten zijn gedisciplineerd, werken hard, zijn gefocust, zijn teamspelers en stellen doelen. Dus waarom twijfelen over het leven na de sport?cropped-87640577-C2A0-4B8E-A5E3-3350AF4C145CIk heb competenties ontwikkeld waar ik de rest van mijn leven profijt van heb. Niemand pakt dat mij meer af. Nu ik aan het eind van mijn eerste carrière sta, ben ik bang en enthousiast tegelijk. Het wordt een flinke uitdaging voor mij. Het wordt een reis met een grote rugzak van ervaringen en vaardigheden. Vragen over wie ben ik zonder topsport, wat wil ik en waar wil ik me op focussen liggen voor me.

Ik weet dat ik me 100% heb moeten inspannen voor de topsport en dat ik dat ook ga doen met een andere carrière. Ik ben nog steeds TESS…. Bereid om andere wegen in te slaan en de volleybal in te wisselen voor iets anders.Processed with VSCO with hb2 preset

3 Reacties

Let me know!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: